Välkommen till Den Gröna Guidens blogg om aktiviteter och händelser i Stockholm

I min blogg delar jag med mig av intressanta och inspirerande inlägg om aktiviteter i Stockholm, både från förr, nu och i framtiden. Här kan du läsa om allt från historiska händelser och betydelsefulla platser till kommande evenemang och tips på vad du kan göra i staden.


Min Stockholmsblogg tar dig med på en resa genom tid och rum, där vi utforskar stadens förändringar och utveckling, samtidigt som vi belyser aktuella aktiviteter och spännande upplevelser. Oavsett om du är intresserad av stadens förflutna, eller letar efter något att göra nästa helg, hittar du värdefull information och inspiration här.


Vad kan du förvänta dig av min blogg?

Min blogg om Stockholms aktiviteter bjuder på ett brett spektrum av ämnen. Här hittar du artiklar om:

  • Historiska händelser och platser i Stockholm som har format staden vi ser idag.
  • Tips på aktuella evenemang och guidade turer, perfekta för dig som vill upptäcka mer av staden.
  • Utforska hur Stockholm förändrats genom åren, med intressanta nedslag i både små och stora händelser.
  • Framtida planer och utvecklingar i Stockholm som kan påverka dig som bor här eller besöker staden.


Upptäck Stockholm genom vår blogg

Följ med på vår Stockholms historia och evenemang blogg där vi regelbundet uppdaterar med nya inlägg om allt som händer i staden. Vi erbjuder även djupdykningar i specifika områden, festivaler, stadsvandringar och tips på hur du bäst kan ta del av allt som Stockholm har att erbjuda.

halloween - skräckens och busets högtid 16 oktober 2024

Hur firandet nådde Sverige

Halloween firas den 31 oktober varje år och har snabbt blivit en av de mest populära högtiderna i Sverige, speciellt bland barn och ungdomar. Den färgstarka högtiden, med sina pumpor, spöken och "bus eller godis"-rundor, känns kanske som ett nytt påfund här i Norden, men rötterna sträcker sig långt tillbaka i tiden – till en uråldrig keltisk tradition.


Ursprung och Historia

Halloween har sitt ursprung i den keltiska höstfesten Samhain, som markerade slutet på skördesäsongen och övergången till vintermörkret. Under denna tid trodde kelterna att gränsen mellan de levande och de döda var som tunnast, vilket gjorde det möjligt för andar att vandra på jorden. För att skydda sig mot onda andar tände man stora eldar, bar masker och gjorde offer. Det var en högtid fylld av både rädsla och vördnad för de döda.


När irländska immigranter under 1800-talet flydde hungersnöden och sökte ett bättre liv i USA, tog de med sig traditionen av Samhain. Där förvandlades den gradvis till det som idag är Halloween, en fest präglad av kostymer, pumpalyktor och "trick or treat" (som på svenska blivit "bus eller godis"). Det som en gång var en högtid för att skydda sig mot andar, blev istället en lekfull tradition där barn klär ut sig för att få godis från grannar – eller busa om de inte får något!


Halloween i Sverige

Det dröjde länge innan Halloween slog igenom i Sverige. På 1950-talet började de första spåren synas, då amerikanska studenter anordnade Halloween-fester vid svenska universitet. Men det var inte förrän på 1980-talet, genom influenser från amerikansk populärkultur och globalisering, som firandet fick sitt fäste. Skräckfilmer, TV-serier och amerikanska traditioner bidrog till att högtiden blev alltmer populär, särskilt bland barn.

Under 1990-talet växte Halloween snabbt i popularitet och idag är det ett givet inslag i höstlovet, då skolor ordnar utklädningsdagar och butiker fylls med skräckpynt. Högtiden har blivit en del av vår moderna kultur och är nu lika självklar som våra andra firanden.


Koppling till Alla helgons dag

I Sverige har Halloween ofta blandats ihop med Alla helgons dag, en kristen högtid som infaller första lördagen i november och handlar om att minnas och hedra de döda genom att tända ljus på gravar. Även om de två högtiderna har olika ursprung, tematiserar de båda döden, vilket kan förklara varför de har liknande stämning. Medan Halloween fokuserar på det lekfulla och skrämmande, är Alla helgons dag en mer stillsam och eftertänksam dag.


Halloween och Folktron

Det finns också likheter mellan Halloween och svenska folktraditioner. Påsken, till exempel, där barn klär ut sig till påskkärringar och går från hus till hus för att få godis, påminner om "bus eller godis"-rundorna på Halloween. Både påskkärringar och Halloween-monster har sina rötter i äldre folktro, där häxor, demoner och andra väsen representerade ondska och död. Den lekfulla traditionen med masker och kostymer kan ses som ett sätt att besvärja och hantera det okända och det skrämmande.


Vill du göra något annorlunda nästa Halloween?

Om du vill uppleva något utöver det vanliga till nästa Halloween, varför inte följa med på en Lyktvandring genom Stockholms mörka och spöklika historia? Under denna kusliga vandring tar vi oss med lyktor genom Stockholms gamla avrättningsplatser, övergivna kyrkogårdar och spöklika skogar. Vi besöker Kolerakyrkogården, där historien om hemska sjukdomar och dödliga epidemier fortfarande ekar mellan gravarna, och avslutar vid Stockholms sista Galgberg, där avrättningarna en gång ägde rum.


Under vandringen får du höra rysliga berättelser om gastar, gengångare och mystiska väsen som en gång troddes hemsöka dessa platser. Du får också lära dig om de historiska händelser som format dessa områden och varför de än idag anses vara några av Stockholms mest hemsökta platser. Kvällen avslutas med en Halloween-inspirerad dryck som tar udden av alla kalla kårar.


Vågar du följa med? Det här är en upplevelse du sent kommer att glömma!


Läs mer och boka här 

tobak & nikotin 6 augusti 2024

En historisk resa

När den italienske sjöfararen Kristofer Columbus kom till Västindien 1492 bjöds han på tobak av Arawak-indianer. De torkade och skar sönder tobaken innan de virade in den i majsblad för att röka den. Ett annat sätt att röka tobaken var att pressa in de sönderdelade bladen i ihåliga rör från naturen, exempelvis strån av vass eller rörsocker – tidiga cigaretter.

Det vanligaste sättet att röka tobak var i pipa. Indianerna hade använt pipor långt innan Columbus kom. Mer än 1 000 år gamla pipor har hittats i Mississippidalen i USA. För indianerna var piprökning en viktig religiös ceremoni och en fredssymbol. De använde även tobak för att göra snus. Munken Ramón Pane, som följde med Columbus på hans resa på 1490-talet, observerade att indianernas präster drog upp tobakspulver i näsan genom ett rör.


Tobakens Väg till Europa

Européer som bosatte sig i Västindien började odla tobak där. På 1600-talet startades tobaksodling i Brasilien och i de nordamerikanska kolonierna, först i Virginia och sedan i Maryland – namn som idag också är tobakssorter – och senare även i andra delar av nuvarande USA. Tobaken passade bra för det merkantilistiska ekonomisk-politiska systemet, där kolonierna odlade råvaran som sedan fraktades till hemlandet för bearbetning.

På 1560-talet introducerades tobaken i Europa av den franske ambassadören i Lissabon, Jean Nicot, som även tog tobaken till Frankrike och lärde hovet att använda den. Efter honom har tobaksväxten sitt vetenskapliga namn, nicotiana, och ämnet som gör rökaren beroende kallas nikotin.


Tobak i Sverige

Det första kända tillfället då tobak nämns i Sverige är i tullräkenskaper från år 1601. Tobaken blev snabbt en stor importvara. Staten lade höga tullar och skatter på tobaken, och Sverige var ett av de första länderna att införa monopol för tobakshandeln, år 1641. Tobaksodlingen i Sverige tog fart efter ett kungligt påbud 1724 som krävde att alla städer skulle avsätta jord för tobaksodling. Detta minskade importbehovet och i mitten av 1700-talet blev tobaken en av de viktigaste svenska industrigrenarna med omkring 80 tobaksfabriker på 1700-talet och över 100 på 1800-talet.

Européer lärde sig inte bara att odla tobak av indianerna utan också de olika sätten att bruka den. Indianernas vana att röka tobak i pipa spred sig snabbt och blev populär i Europa och senare även i Asien och Afrika. Snusvanan spred sig först i Frankrike och kom till Sverige från Nederländerna på 1630-talet. På 1700-talet var snus mycket vanligt bland både män och kvinnor i överklassen.


Cigarettens Uppkomst

Cigaretter, liknande dem vi känner idag, uppfanns i Sevilla i Spanien på 1600-talet. Fattiga människor samlade ihop bortkastade rökverk, smulade sönder dem och virade in dem i papper för att kunna röka. De kallade dem cigarillos, vilket tros komma från mayaindianernas ord för rökning, sicar. Den första kända fabriksmässiga tillverkningen av cigaretter startades i Sevilla, där kvinnor för hand rullade cigaretter. På 1700-talet blev cigarettrökning populär i högre samhällsklasser och spreds utanför Spanien.


Industriell Produktion och Hälsopåverkan

I mitten av 1800-talet tillverkades cigaretter fortfarande för hand, men i slutet av 1870-talet uppfanns cigarettmaskinen i USA, vilket möjliggjorde massproduktion. Det ledde till ett genombrott för cigaretten medan cigarr- och piprökning minskade. I Sverige var Rettigs fabrik i Gävle först med att köpa en cigarettmaskin, år 1904.

Efter första världskriget blev cigarettrökning allt vanligare, men efter många forskningsrapporter visade på de hälsoskadliga effekterna av tobak, började antalet rökare minska på 1970-talet. Nikotin, den beroendeframkallande alkaloiden i tobak, är en färglös vätska och ett starkt gift, men den tjära som bildas vid förbränning av tobak är det som leder till missfärgningar av tänder och väggar.


Tobak i Dagens Sverige

Tobak har haft en lång och komplex historia i Sverige, från en lyxvara till en vanlig produkt och slutligen till en hälsorisk. Idag är det sista spåret av svensk tobaksodling från Skåne nedlagt sedan 1964, men bruket av tobak, både i form av cigaretter och snus, lever vidare. Med ökad medvetenhet om hälsorisker är det många som nu väljer att sluta eller aldrig börja använda tobak.


Genom att utforska tobakens och nikotinets historia får vi en djupare förståelse för dess påverkan på vår kultur och hälsa. Som guide i Gröna rum och koloniträdgårdar på Söder, kan jag erbjuda en insiktsfull upplevelse som binder samman historia, natur och mänsklig påverkan på vår värld. Boka en tur med mig för en resa genom tid och tobaksbladens historia i hjärtat av Stockholm på Södermalm. Eller varför inte göra ett besök Snus- och tändsticksmuseet på Skansen i höst? 

GOLVVÄRME 15 JULI 2024


Golvvärme: Från Antikens Hypokaust till Moderna System (15 Juli 2024)


Ursprung och Utveckling av Golvvärme

Golvvärme är en teknik som har sina rötter djupt i historien och har utvecklats genom årtusendena. Även om de flesta associerar golvvärme med romarna och deras hypokaustsystem, visar nya arkeologiska bevis att denna uppvärmningsmetod kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 5000 f.Kr. i Indusdalen. Denna forntida civilisation, belägen i vad som nu är Pakistan och västra Indien, verkar ha varit pionjärer inom golvvärme. Genom handel spreds denna teknik vidare till andra kulturer, inklusive romarna.


Romarnas Hypokaustsystem

Romarna förbättrade och utvecklade golvvärmesystemet till vad vi nu känner som hypokaust. Detta system innebar att man byggde kanaler under golvet som vilade på upphöjda tegelstenar, med rökkanaler inbyggda i väggarna. Varm luft och ånga från eldar cirkulerade genom dessa kanaler och värmde både golv och väggar. Hypokaustsystemet var mycket arbetsintensivt och krävde ständig tillsyn för att elden skulle hållas vid liv. Trots detta var det en effektiv metod för att värma stora byggnader och badhus, vilket var en viktig del av den romerska kulturen.


Golvvärme i Andra Kulturer

Utgrävningar i Indusdalen på 1920-talet avslöjade bevis för att denna region använde sig av golvvärme långt före romarna. Tekniken spreds genom handelsvägar och påverkade senare civilisationer.


I Alaska, vid Amaknak-grävningen i Unakaska, har arkeologer funnit bevis på att invånarna också använde golvvärme. Här byggdes kanaler in i golvet för att leda värme från eldstaden till mer avlägsna delar av rummet, vilket tyder på att denna teknik var spridd över olika delar av världen.


I Korea har golvvärme, känd som Ondol, använts i årtusenden. Detta system, som tros ha använts sedan perioden 37 f.Kr. – 668 e.Kr., utnyttjade överskottsvärme från spisar för att värma hem. Ondol-systemet har haft en djupgående kulturell inverkan, inklusive den koreanska seden att ta av sig skorna när man går in i ett hem och att sitta på golvet. Även idag, i moderna koreanska hem och hotell, kan man välja traditionella Ondol-rum utan sängar.


St:a Klaras Kloster i Stockholm

Golvvärme har också lämnat sina spår i medeltida Sverige. Ett intressant fynd från klostertomten vid St:a Klaras kloster i Stockholm, utfört tidigt på 1900-talet, var en tegelsten från en hypocaust, en varmluftsugn. Nunnorna i klostret, som ägnade sig åt böner, sömnad, broderi, skrivverksamhet och läsning, behövde förmodligen inte frysa tack vare denna uppvärmningsmetod. Komforten var särskilt viktig eftersom klostret delvis fungerade som en försörjningsanstalt för ogifta döttrar från adel och högre borgerskap. (Från och med den 6 oktober kan du följa med mig på en ny stadsvandring som handlar om St:a Klara kloster och andra klosterverksamheter i Stockholm. Upptäck Stockholms Klosterhistoria - Från Klara kloster till Riddarholmen.  


Återuppståndelsen av Golvvärme

Efter Romarrikets fall försvann hypokaustsystemet, och det dröjde cirka 1500 år innan centralvärme återuppfanns. Under den industriella revolutionen på 1800-talet återkom centralvärme med hjälp av ånga och senare varmvatten. Men det var inte förrän på 1960-talet som golvvärme åter började vinna popularitet. Moderna golvvärmesystem, som kan använda både luft och vatten som värmetransportörer, är idag mer effektiva och ekonomiska. Med stigande energikostnader och en ökad medvetenhet om de komfortfördelar som strålningsvärme erbjuder, ser vi en ny våg av intresse för golvvärme.


Golvvärme med Luft

Romarnas forcerade golvvärme var den ursprungliga formen av golvvärme, där varm luft passerade genom en serie kanaler under golvet och värmde upp rummet. Temperaturkontrollen skedde på samma sätt som i moderna värmesystem, med hjälp av en termostat.


Golvvärme är således en gammal, men ständigt förnyad teknik som erbjuder en bekväm och effektiv uppvärmningslösning. Från de antika civilisationerna i Indusdalen och Rom, till moderna system, har golvvärme visat sig vara en hållbar och populär metod för att skapa ett varmt och behagligt inomhusklimat.

unsplash