Koloniträdgårdar i Stockholm – grön kulturhistoria på Södermalm 🌱
Visste du att det finns över 10 000 kolonilotter i Stockholm – och att några av de äldsta ligger mitt på Södermalm? Följ med på en stadsvandring bland koloniträdgårdar, parker och folköden – från Zinkensdamms koloniområde till Tantoberget – och hör om kämpande kvinnor, hemliga tobaksodlingar, latrintunnor som gödsel, och hur trädgårdar räddade hälsan för stadens invånare.
Från soptipp till grön oas
I slutet av 1800-talet var Tantolunden en sopfylld höjd. Men visionärer som Alfred Medin ritade romantiska promenadparker med slingrande gångar, lusthus och blommande buskar. På vintern blev backarna skidbackar för barnen. Här låg också friluftsteatern där Julia Caesar spelade ”Söderkåkar” inför tusentals åskådare.
Koloniträdgården – en klassfråga med kraft
I början av 1900-talet var Stockholm trångbott och ohälsosamt. Tuberkulosen skördade liv, och barnen lekte på gårdar utan grönska. Men i Tyskland föddes en idé: små odlingslotter för arbetarfamiljer. Med hjälp av Anna Lindhagen, en envis socialreformator från Östermalm, spred sig kolonirörelsen till Stockholm. År 1906 anlades det första området på Söder: Eriksdalslunden.
Anna Lindhagen kämpade inte bara för trädgårdar, utan även för kvinnlig rösträtt, barnavård och skydd av Stockholms äldre bebyggelse. Hennes bok Koloniträdgårdar och planterade gårdar från 1905 är än idag en vacker hyllning till den lilla lottens stora betydelse:
"Om vardagsaftnarna och söndagar blir koloniträdgården en kär tillflyktsort..."
Tobak, potatis och starka kvinnor
Förr odlade man inte bara morötter i Tanto – utan också tobak. Under 1700- och 1800-talet var Södermalm centrum för svensk tobaksindustri. Här rullades cigarrer av kvinnor i fabriker, och på sluttningarna växte blad som smaksattes med honung, vin och örter. Smuggel, tobakssås och kritpipor var vardag.
Och så möter vi Miss Arona, Europas starkaste kvinna, och hennes son Ramon, stuntman i Pippi Långstrump och cowboy på High Chaparral. Deras kolonistuga står än idag i Tanto Mindre.
En modern grön kamp
Kolonisterna har inte bara odlat – de har också kämpat. På 1970-talet ville staden bygga på flera av områdena. Men med list, folkopinion och kärlek till jorden lyckades odlarna rädda sina lotter. Idag finns över 150 koloniområden i Stockholm – med nyblivna stadsodlare, veteraner med gröna fingrar och en gemenskap som överlevt både krig, bostadskriser och rivningsvågor.
Följ med på en guidad tur!
Nu i maj startar jag mina vandringar bland koloniträdgårdar i Stockholm igen. Vi går i lugnt tempo från Zinkensdamms koloniområde till Tantoberget, och bland annat
via Tanto Norra, Molitor och Eriksdalslunden.
Boka din plats direkt – begränsat antal deltagare!
Du hittar datum och tider via den gröna guidens hemsida eller länken i bio om du följer mig på sociala medier.
🌿 Välkommen till en stadsvandring bland Stockholms gröna rum – full av doft, historia och livskraft.
/Stefan – den gröna guiden